Wat doet een CDD analist?

Sinds de komst van de Wet financieel toezicht (wft), zijn bedrijven verplicht om inzicht te hebben in de achtergrond van hun klanten. Customer Due Diligence (oftewel ‘gepaste zorgvuldigheid’) staat daarin centraal. CDD specialisten houden zich dagelijks bezig met het opsporen en bestrijden van financiële criminaliteit en helpen zo om een integere bedrijfsvoering te voeren. Maar wat doet een CDD analist precies? We leggen het je uit.

In het kort ben je als CDD analist verantwoordelijk voor het spotten van red flags, analyseren van transacties en beoordelen van risico’s. Daarin heb je contact met het bedrijf in kwestie en schrijf je reviews gebaseerd je inschatting van de risico’s. Zo help je om fraude, witwassen of de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Als CDD analist kun je werkzaam zijn binnen verschillende sectoren. De twee voornaamste sectoren zijn de financiële sector, met bijvoorbeeld (groot)banken, en de FinTech sector, die draait om innovatieve financiële technologieën, zoals betalingsplatformen.

Wat je precies doet als CDD analist is afhankelijk van je functie, ervaring en verantwoordelijkheid. Daarom nemen we je mee in wat een junior CDD analist dagelijks doet en vertellen we je over het latere carrièrepad dat je kunt verwachten.

Dagelijkse werkzaamheden van een (junior) CDD analist

Een goede opleiding en de benodigde certificaten zijn onmisbaar voor een goede Customer Due Diligence analist. Heb je je traineeship afgerond en de benodigde wft’s en wwft’s op zak, dan start je bij je eerste opdrachtgever. Daar wordt je ingewerkt in de systemen en processen, die voor elk bedrijf of organisatie verschillen. Vervolgens ga je dagelijks aan de slag met het analyseren van transacties en schrijven van dossiers.

De taken van CDD analist Hessel

Zo zijn de werkzaamheden van junior CDD analist Hessel dagelijks verdeeld in 2 soorten. “In de ochtend start ik met een nieuw dossier. Ik voer analyses uit met onze systemen en ga aan de slag met het schrijven van de review. Dit doe ik zo ver mogelijk, tot ik op een gegeven moment meer informatie nodig heb.” Dat bestaat vaak uit extra documentatie van de klant. Ook komt het voor dat hij vragen heeft over een transactie.

Daarvoor neemt Hessel contact op met het bedrijf in kwestie en laat hij weten wat hij op welke termijn van ze nodig heeft. Omdat hij een tijd zal moeten wachten op die extra input, pakt hij in de middag een bestaand dossier op. Van die klant heeft hij inmiddels terugkoppeling ontvangen op zijn uitstaande vragen. Zo kan hij een risicobeoordeling vormen en die review afronden.

Benieuwd hoe een dag in het leven van Hessel eruit ziet? Je leest het hier!

CDD analist werkzaamheden

Verschillende soorten risico’s waar een CDD analist zich mee bezig houdt

Als CDD analist beoordeel je een klant of dossier dus op verschillende factoren. Zo maak je een inschatting van het risico dat ze betrokken zijn bij financiële criminele activiteiten. Hoewel de relevante risico’s per bedrijf of instelling verschillen, neemt Hessel je graag mee in zijn werkzaamheden.

Elke dag beoordeelt hij transactionele activiteiten op vier soorten risico’s:

  • Entiteit risico – Hoe zit de structuur van een bedrijf in elkaar? Hier wordt vooral gekeken hoe het eigendom en zeggenschap is verdeeld bij de klant.
  • Bedrijfsactiviteit risico – Welke activiteiten voert een bedrijf uit en hoe komt deze aan haar omzet?
  • Geografisch risico – Waar doet een klant uitgaven en is dat logisch? Hessel: “Een uitgave in Ierland kan heel normaal zijn, omdat daar veel softwarebedrijven gevestigd zijn waar klanten gebruik van maken. Maar dat geldt minder voor een uitgave een Cuba. Als ik zo’n transactie zie, neem ik contact op met de klant om het te kunnen beoordelen.”
  • Product risico – In welke productcategorieën worden de uitgaves gedaan? Zo is een softwarepakket heel normaal, maar een uitgave aan bijvoorbeeld een casino minder.

Overigens is het dus ook mogelijk dat je als CDD analist met andere risico’s aan de slag gaat. Welke dit zijn, is afhankelijk van de instelling waar je voor werkt en de klanten waar die zich mee bezig houden.

Senior Customer Due Diligence functies

Naarmate je meer ervaring, kennis en belangrijke skills opdoet, zijn er veel doorgroeimogelijkheden voor een mooie carrière. Wat een Senior CDD analist doet, verschilt enorm. Er zijn namelijk een hoop verschillende kansen binnen het vakgebied. Zo kun je je als expert bezighouden met gecompliceerde dossiers of focussen op special operations, klanten die in zwaar weer zitten. Maar je kunt er ook voor kiezen om nieuw CDD talent op te leiden of een team aan te sturen.

Benieuwd naar de ervaring van een Senior CDD expert? Lees dan ons interview met Bob Janssen. Janssen is KYC / CDD trainer, manager en risico expert op het gebied van CDD binnen virtual assets, zoals cryptocurrency en NFTs.

Zelf CDD analist worden

Heb je interesse in een carrière in Customer Due Diligence? In onze kennishub vind je alles wat je wil weten over dit dynamische vakgebied.

Lees deze artikelen om te kijken of CDD bij jou past én meteen een sterke start te maken in het veld.

Op die manier draagt een CDD analist dagelijks bij aan het bestrijden van financiële criminaliteit. Zelf aan de slag als Customer Due Diligence specialist? Solliciteer hier direct voor een plek in het aankomende traineeship.

Met speciale dank aan Hessel Adrichem

06/27 10:00

5 belangrijke competenties van een goede CDD analist

In het bestrijden van financiële criminaliteit spelen CDD analisten een centrale rol binnen financiële en FinTech bedrijven. Het is een vakgebied vol ambitie, innovatie en kansen. Ben je benieuwd of een carrière in Customer Due Diligence bij jou past of wil je je vaardigheden verbeteren? Wij zetten de 5 belangrijkste competenties van een goede CDD […]

Meer info

06/25 12:00

8 redenen om CDD analist te worden

Je ziet ze ongetwijfeld steeds vaker voorbij komen: Customer Due Diligence en de analisten die werkzaam zijn in het veld om financiële criminaliteit te bestrijden. Als je twijfelt of een carrière in het fast-paced, uitdagende en interessante vakgebied iets voor jou is, lees dan verder. In dit artikel geven we je 8 redenen om CDD […]

Meer info

06/24 12:00

3 CDD analisten vertellen je over hun traineeship ervaring

Een CDD traineeship helpt je om sterk te starten in het dynamische, snel ontwikkelende vakgebied. Ervaren trainers leren je in sneltreinvaart de skills en kennis die je nodig hebt binnen Customer Due Diligence. Benieuwd hoe het is om een CDD traineeship te volgen? Hessel, Jesse en Meissa zijn 3 junior analisten die onlangs hun traineeship […]

Meer info