Loyal Event

Stress verminderen in 5 stappen

Aan het eind van het kwartaal hielden we ons tweede Loyal event van 2023. Heb jij de aftermovie al gezien? In Rotterdam kwamen bij elkaar om naast het lekkere eten, te luisteren naar Thijs Launspach, psycholoog en columnist van het AD en gespecialiseerd in stress op de werkvloer. Hij benoemde in zijn talk 5 stappen die ons helpen om beter met stress om te gaan. (tekst gaat verder onder de video)

STAP 1
Weten hoe stress werkt
Stress is een fysieke en psychologische reactie. Het zorgt ervoor dat je lichaam in fight of flight modus komt door de vrijlating van adrenaline en cortisol in je hersenen. Vroeger hielp stress ons uit benarde situaties. Als je tijdens het jagen een grote beer tegenkwam was het nuttig om een systeem in je lijf te hebben dat bepaalt of je vecht of vlucht. Een never-ending mailbox, je veeleisende baas of een deadline die je niet meer overziet hebben echter hetzelfde effect in je lijf als de tijger.
Dat wil niet zeggen dat stress slecht is. Je hebt het nodig om het beste uit jezelf te halen.

STAP 2
Herkennen van stress signalen
Wanneer je vroegtijdig de signalen van stress weet te herkennen kan je ervoor zorgen dat je nooit over je grenzen gaat. Veelvoorkomende signalen zijn vermoeidheid, geheugenverlies, ongelukkige of negatieve gevoelens, paniek aanvallen en wisselvalligheid. De kunst is er niet alleen voor te zorgen dat je deze signalen herkent, maar hier ook naar te handelen. Zie het als de gele vlag van de F1. Het is een waarschuwing om tijdelijk snelheid te minderen, goed op te letten en even niet in te halen.

STAP 3
Omgaan met stress
Wanneer je merkt dat je gestrest raakt is het dus goed om een stapje terug te doen. Waar stress adrenaline en cortisol aanmaken in je hersenen, wil je dit tegengaan door oxytocine en dopamine aan te maken. Activiteiten die je kunt ondernemen om dit te doen zijn:

  • Muziek luisteren
  • Wandelen in de natuur
  • Goed slapen
  • Tuinieren
  • Sporten
  • Knuffelen
  • Eten (Wel gezond natuurlijk)

Voor sommigen werkt het een beter dan voor het ander. De kunst is van jezelf weten welke manier van ontstressen voor jou effectief is zodat je dit kunt toepassen op het moment dat dit voor jou nodig is.

STAP 4
Mentaal gezond blijven
Om de juiste stress te blijven ervaren en je prestaties te verbeteren zonder dat het ten koste gaat van je gezondheid is het belangrijk om een manier van werken te vinden die bij je past. Zorg dat je intensieve werkperioden afwisselt met pauzes. Stel grenzen aan je bereikbaarheid, je hoeft niet 24-7 aan te staan. Stel prioriteiten en vraag hulp daar waar dit nodig is. Het helpt ook om aan het eind van de dag je hoofd leeg te maken door alles wat er in je hoofd zit uit te schrijven. Zo blijft stress niet opstappelen en houd je altijd zelf het overzicht.

STAP 5
Je bent geen superheld
Hoe graag je ook wil dat je alles aankan, niemand is een superheld. Door de juiste mix van inspanning en ontspanning en een flexibele houding zorg je ervoor dat je het beste uit jezelf blijft halen. Accepteer dat stress erbij hoort en handel op tijd als je overmatige stress signalen herkent. Dat is beter voor jou, beter voor je baas en beter voor de mensen om je heen.

LOYAL EVENT STRESSVRIJ

LOYAL EVENT STRESSVRIJ

LOYAL EVENT STRESSVRIJ

Wil jij ook stressvrij groeien in je carrière?

Benieuwd wat je in het 70/30 overhoudt?
Neem dan hier contact met ons op.