Interview

Loyal Talks - Natasja

Het is de droom van iedere jonge professional. Je nieuwsgierigheid volgen en daarmee echt iets doen waar je heel blij van wordt. Na een recente promotie checken we in bij Natasja.

Samen met haar vriend, twee katten, twee egels en een vol aquarium woont ze in het centrum van Den Haag. Overdag werkt ze bij de Rabobank als FEC analist. Dat staat voor financiële economische criminaliteit.

In een team van 18 analisten speurt Natasja in verdachte dossiers die door het systeem herkend worden. Worden er verdacht grote biljetten gebruikt? Gebeurt er op een bankrekening iets dat binnen het patroon van die rekeninghouder totaal niet past? Hele grote transacties, snelle verschuivingen van geld? Het onderbuikgevoel van Natasja is vlijmscherp en als niet klopt bijt ze zich vast tot ze elke euro kan verklaren.

Opgegroeid in IJmuiden was er van jongs af aan een passie voor criminaliteit. Niet dat ze in een bushokje snode plannen stond te maken. Laat dat maar uit je hoofd met een vader die ruim 20 jaar voor Defensie gewerkt heeft. Deze passie was vooral gericht op criminele documentaires, series, boeken en artikelen. Na het behalen van haar VWO diploma waren er dan ook maar twee opties. Om haar passie in criminaliteitsbestrijding te volgen was het of rechten of criminologie. Rechten was te theoretisch en feitelijk, dus is het criminologie geworden.

In Leiden was het de eerste jaren vol het studentenleven in als lid bij Quintus. Zo vol dat ze even moest zoeken naar de juiste balans. De afleiding in een groot studentenhuis is namelijk nooit ver weg. Om de focus op de studie te houden heeft Natasja het volwassen besluit genomen te verhuizen naar een kleiner huis om zo de studie de volledige aandacht te schenken. “Ondanks dat je maar 1 keer student bent is vertraging oplopen omdat de borrels zo gezellig zijn voor mij geen optie.”

Een masteropleiding er achteraan knallen des te meer. Met een bachelor criminologie en een master forensische criminologie ging ze in op de avances van Loyal Interim en na een aantal gesprekken was de keuze snel gemaakt. “Tijdens de studie wordt er aan dit vakgebied nog niet veel aandacht geschonken. De ervaring die ik hier opdoe zie ik echt als een kennisverbreding van mijn vakgebied.” Haar criminologische achtergrond is een meerwaarde binnen dit vakgebied want de dossiers vergen heel wat speurwerk.

Belangrijk om geen aannames te maken en ervoor te zorgen dat je met een open en eerlijke blik blijft kijken. Vertrouw je het niet? Dan belt Natasja gewoon om ervoor te zorgen dat je zelf met een verklaring mag komen. Dagelijks werkt ze verschillende dossiers weg met haar team. Het is niet zo dat elk dossier even spannend is hoor. “Van de 10 dossiers zijn er 2 echt spannend. Er zijn genoeg klanten die hele logische verklaringen hebben. Als je er eentje uit vist waar iets niet klopt, dat maakt het extra leuk.”

Met haar achtergrond begint het speurwerk op het moment dat ze voelt dat er iets niet aan de haak is. Dan duikt ze de Robot in, het overzicht van alle transacties van een bepaalde rekening of klant. Transactie overzichten van klanten laten weinig aan de verbeelding over en geven een uitgebreid beeld van wat iemand voor werk doet, wat ze in hun vrije tijd doen en hoe ze met geld omgaan. De dossiers die ze veel ziet bevatten verdachte, ongewone transactiepatronen, klanten die al eerder de mist in zijn gegaan maar ook geografische opvallendheden. Een ongewone transactie naar of uit het buitenland, jonge jongens die uit het niets duizenden euro’s in biljetten van 200 en 500 storten op hun rekening zijn direct verdacht. “Als ik na mijn speurwerk contact opneem komen de meeste mensen met een plausibele verklaring en wordt het dossier gesloten. Maar een enkele keer merk je meteen dat de uitleg niet plausibel is en dan weet je dat je beet hebt.”

Vaak wordt het dossier dan doorgegeven aan de AML analisten hogerop (Anti Money Laundering). Die beoordelen en nemen verdere actie. Actie kan zijn dat na nader onderzoek niets mis blijkt te zijn. Soms dienen ze transacties over te hevelen naar een zakelijke rekening omdat het verkapt inkomen is. “Klanten kunnen ook gevraagd worden om voortaan bij cash stortingen een verklaring te geven. Of we schalen klanten naar een hoger risicoprofiel zodat hun verdere transacties altijd gecontroleerd worden en in het ergste geval wordt er afscheid genomen van klanten. Dat gaat wel eerst over meerdere schalen heen hoor, dat doen we niet zomaar.”

Sinds december zit Natasja in dit nieuwe team in Rotterdam. Het is een relatief jong team dat onderling veel activiteiten onderneemt. Dat maakt het ook extra leuk. Sinds corona werken ze 3 dagen thuis en 1 op kantoor, de donderdagen op kantoor eindigen regelmatig op het terras. Het team motiveert elkaar om af te spreken. Op kantoor is het ook makkelijker om even te overleggen of langs te lopen bij een collega. Dat doe je vanuit huis gewoon niet zo snel.

Als afsluitende vraag willen we graag van Natasja weten hoe ze de toekomst voor zich ziet. “Ik ben nog jong, dus ik weet nog niet of ik die voor altijd blijf doen. Ik vind kennisverbreding erg belangrijk zeker omdat criminaliteit blijft ontwikkelen. Een stapje hogerop naar AML analist zie ik wel zitten. Maar ook het FIU (Financial Intelligence Unit) van het ministerie spreekt me erg aan. Dan heb je toch nog meer het idee dat je echt aan de bestrijdingskant zit.”

Als jij ook wilt speuren in dossiers om verdachte transacties en (witte-boorden) criminaliteit aan het licht te brengen is risk & compliance zeker iets voor jou. Bekijk onze openstaande vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden als financial crime fighter.

Loyal talks

Loyal talks

Loyal talks

Het is tijd dat jij krijgt wat je verdient

Wil jij binnen Risk en Compliance ook krijgen waar je recht op hebt?
Neem dan hier contact met ons op.