Blog

Focus in je werk

Focus, heerlijk als je het hebt.

Uren vliegen voorbij en je voelt je productief, in the zone, je staat aan. Maar om daar te komen moet je wel veel dingen doen. Sommige moeten de ultieme omstandigheden creëren om een paar uur niet van hun bureau weg te gaan. Anderen doen er alles aan om maar niet afgeleid te worden en de focus te verliezen. Als het op focus aan komt zijn er twee grote stromingen waar je van kunt leren;

🦁
Er is de work like a lion methode die de vergelijking maakt met het leven van een leeuw. Deze is niet constant actief aan het zoeken naar eten. Wanneer hij zijn kans ziet sprint hij, en gebruikt al zijn energie om ervoor te zorgen dat hij zijn prooi te pakken krijgt. Daarna rust hij weer.

SPRINT – REST – REPEAT

Vertaald naar je werkdag betekent het dat je niet de hele dag wil sprinten. Maar het werk doet wanneer je je het meest geïnspireerd en energiek voelt om in korte tijd veel voor elkaar te krijgen. Wanneer de tank dan leeg is, pak je je rust om op te laden voor de volgende ronde.

🩺
De tweede stroming ziet het anders. Dit is er van overtuigd dat je het leven zo kunt inrichten dat je systemen om je heen bouwt die er voor zorgen dat je er staat wanneer het nodig is. In deze overtuiging maken ze een onderscheid tussen professionals en amateurs. Professionals staan er als het moet, amateurs wachten op een ingeving die misschien nooit komt.

Goed voorbeeld hiervan zijn artsen of piloten. Die kunnen niet alleen maar opereren of vliegen wanneer ze voldoende geïnspireerd zijn. Die moeten presteren. Deze bouwen dus routines en ritmes in om in the zone te komen. Denk aan het aantrekken van de operatiekleding en de handwas routine van een chirurg of de checklist die een piloot in de cockpit doet. Systemen die ervoor zorgen dat je ready to go bent. Natuurlijk kan niet iedereen een van deze stromingen direct in zijn werk interpreteren. Dat snappen wij ook wel. Echter is het goed om te zien hoe en wanneer je wellicht gebruik kunt maken van het ene of andere model. Welke elementen van je baan moet je er gewoon staan op de momenten dat het moet en welke taken kun je doen wanneer je geïnspireerd bent?

VacaturesVacatures

Ambitie

Ambitie

Ambitie

Wil jij ook meer focus op jou way of living?

Neem contact met ons op.