Blog

5 manieren om op te vallen bij je volgende sollicitatie

Een sollicitatiegesprek is het spannendste onderdeel van vinden van een nieuwe uitdaging. Je zoekt op alle platformen naar interessante vacatures, bereid je goed voor op de meest gestelde vragen en zorgt voor de beste eerste indruk. Je wilt een positieve en blijvende indruk achter laten.

Voorbereiding en oefenen zijn natuurlijk inkoppertjes maar zeker niet genoeg. Je wilt vertellen waarom jij de ideale kandidaat bent. Een eerlijk verhaal dat laat zien wie je bent, waar je voor staat en hoe dit aansluit bij de missie en waarden van het bedrijf. Een goed verhaal pakt de aandacht van de recruiter, geeft hem/haar de kans je te leren kennen en onderscheid je van de andere sollicitanten.

  1. Vermijd praten over alles wat je niet bent
    “Vertel eens iets over jezelf”, een standaard opening van recruiters om het ijs te breken. Een lastige open vraag waar een goed antwoord meteen de toon zet. Als je hier een hoop details deelt ontstaat er geen duidelijk beeld van wie jij bent. Focus daarom op het delen wie je echt bent. Meer niet.

    • Wat van jouw persoonlijkheid past goed bij de functie?
    • Welke waarden heeft de organisatie die jij ook belangrijk vindt?
    • Oefen dit statement in de spiegel of met een vriend. Zo weet je zeker dat de boodschap duidelijk en helder overkomt.
  2. Vertel een verhaal dat de recruiter niet vergeet
    In sollicitaties krijg je veel situationele vragen om je oren zoals Hoe ga je om met stress of druk? of Hoe houd jij overzicht met meerdere projecten tegelijk?
    Een sterk en persoonlijk verhaal is de beste manier om dit soort vragen te beantwoorden. Persoonlijke verhalen pakken altijd de aandacht. Als je dit goed aanpakt ziet de recruiter direct wat je belangrijk vindt, wat je waarden zijn en welke vaardigheden je bezit. Door het persoonlijk te maken geef je inkijkje in jezelf in plaats van een sociaal wenselijk antwoord te geven. Stel jezelf de volgende vraag ter voorbereiding: Welke ervaringen uit je leven (werk en privé) tonen de waarden die de passen bij deze functie?Wees niet bang om moeilijke ervaringen te delen als deze duidelijk maken waarom jij bent wie je bent.
  3. Durf kwetsbaar te zijn
    Je hoeft niet super awesome all the time te zijn. Om echt een blijvende indruk achter te laten zoek je een goede balans tussen successen en dingen waar je trots op bent maar ook zeker uitdagingen en momenten waarbij je voor je gevoel gefaald hebt. Iemand die weet wanneer hij/zij de mist in is gegaan en hier ook duidelijk de verantwoordelijkheid voor neemt komt sterk over. Als je dan laat merken dat je hier ook nog wat van geleerd hebt maakt dat de cirkel rond.
  4. Verstop jezelf niet
    Vaak proberen we een perfecte versie van onszelf voor te schotelen. Of nog erger, proberen we onszelf zo voor te doen zoals we denken dat verwacht wordt. Het voelt misschien oncomfortabel maar wat jou uniek maakt kan ontzettend waardevol zijn voor een werkgever. Of dit nu huidskleur, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging, fysieke of mentale talenten zijn. Onze verschillen zijn juist super waardevol voor de manier waarop we samenwerken. Of je nu een trotse baarddrager bent, een BBQ hobby hebt of diehard fan bent van een sportclub kan allemaal meetellen in jezelf onvergetelijk maken. Het zorgt er ook voor dat een bedrijf je accepteert om wie je bent.
  5. Stel goede vragen
    De cultuur van een bedrijf bepaald voor een heel groot gedeelte het werkgeluk dat je zult ervaren in deze functie. Staar je niet blind op de rol en de verantwoordelijkheden. Probeer erachter te komen hoe de cultuur is, wat er gebeurt binnen een bedrijf en of dit bij je past. Vragen stellen is hiervoor de makkelijkste manier. De volgende 5 vragen helpen je al een eind op weg:

    • Hoe omschrijven teamgenoten de manier waarop jullie met elkaar samenwerken?
    • Hoe geven jullie elkaar feedback?
    • Hoe vaak heb je contact met de top van het bedrijf?
    • Hoe meten jullie succes in het bedrijf/team?
    • Wat is een project dat jullie recentelijk hebben uitgevoerd? Wat ging er goed en minder goed?

Of je nu solliciteert op een van de vacatures bij Loyal Interim of ergens anders. Met deze tools steek jij met kop en schouders boven de rest van de sollicitanten uit.

Ambitie

Ambitie

Ambitie

Wil jij ook krijgen wat je verdient?

Neem contact met ons op.