Welke opleiding heb je nodig als CDD analist?

Customer Due Diligence is dynamisch, fast-moving en enorm relevant in de wereld van nu. Het is dan ook niet gek dat steeds meer (young) professionals de ambitie hebben om financiële criminaliteit te bestrijden als CDD analist. Maar welke opleiding heb je nodig om als succesvolle CDD analist aan de slag te gaan? In deze blog vertellen we je alles over opleidingen, certificaten en de overgang naar een eerste opdrachtgever.

De opleiding voor CDD analist

Ondanks de relevantie van het vakgebied, is er (nog) geen gespecialiseerde opleiding tot CDD analist. Toch heb je als CDD analist wel een specifieke skillset en kennisbasis nodig, die je niet (volledig) meekrijgt op je reguliere hbo of universitaire opleiding. Daarom bestaan er traineeships, die je helpen om in korte tijd te ontwikkelen tot junior CDD analist.

Benieuwd hoe een CDD analist opleiding eruit ziet? We geven je een voorbeeld. De basis van ons eigen Loyal Interim CDD traineeship bestaat uit 5 trainingsdagen, gedurende één maand. Hierin leren onze gerenommeerde trainers je in korte tijd alle relevante kennis en belangrijke praktische en persoonlijke skills. Dit varieert van het schrijven van rapporten tot het voeren van gesprekken en succesvol functioneren binnen een team van CDD analisten. Ook kun je oefenen met acteurs om vol zelfvertrouwen aan de slag te gaan.

Daarnaast word je uitgenodigd voor seminars, masterclasses en andere Loyal Interim evenementen. Op die manier haal je zoveel uit je traineeship als je zelf wil. Aan het einde van je opleiding ontvang je de benodigde wft’s & wwft’s en ga je aan de slag bij je eerste opdrachtgever. 

Wft’s & wwft’s: je opleidingscertificaten

Hoewel er dan misschien geen reguliere opleidingen zijn, zijn er wel certificaten waar je als aankomend CDD analist mee te maken krijgt: de wft’s en wwft’s. Deze laten zien dat je de kennis hebt van de belangrijke wetten die gelden in het vakgebied (Wet op financieel toezicht & Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Ze garanderen daarmee dat je kunt voldoen aan de eisen die aan financieel dienstverleners worden gesteld. 

Omdat ze een cruciale basis voor werkzaamheden vormen, stellen opdrachtgevers vaak als voorwaarde dat je ze in bezit hebt. Om die reden zitten bij het Loyal Interim traineeship alle benodigde wft’s en wwft’s gratis inbegrepen, zodat je na je opleiding direct als CDD analist aan de slag kunt gaan. 

CDD analist opleiding

Na je CDD traineeship

Heb je je opleiding en de benodigde wft’s en wwft’s binnen, dan is het tijd om te beginnen in je nieuwe functie. Als CDD analist ga je vaak aan de slag in de bancaire of fintech sector, om daar te helpen met het bestrijden van financiële criminaliteit. 

Overigens ben je na je traineeship nog niet uitgeleerd. Ieder vakgebied en bedrijf heeft Customer Due Diligence namelijk op een eigen manier ingericht, bijvoorbeeld als het aankomt op processen en systemen. Hoe je hiermee te werk gaat, leer je on the job. Na je opleiding is het dus hoofdzaak om op zoek te gaan naar de juiste opdrachtgever. 

Het zoeken van een eerste opdrachtgever die bij jou past, hoef je bij een traineeship van Loyal Interim overigens niet zelf te doen. Ons toegewijde CDD team heeft niet alleen contact met toonaangevende opdrachtgevers, zoals Rabobank, ABN AMRO, ICS en Intertrust), maar helpt je ook bij het solliciteren. Zo kun je snel je praktische skills groeien, ervaring opdoen in een betaalde functie en met veel plezier een succesvolle carrière als CDD analist opbouwen. 

Kosten van een CDD opleiding

De kosten van het volgen van een opleiding of traineeship tot CDD analist verschillen per instelling. Ook het behalen van je wft’s en wwft’s verschilt per aanbieder, al kun je hiervoor gemiddeld uitgaan van een paar honderd euro.

Bij Loyal Interim doen we dat anders. Volg je ons traineeship, dan is dat gratis. Inclusief een opleiding door gerenommeerde trainers en alle benodigde certificaten. Wij helpen je namelijk om direct met succes aan de slag te gaan als junior CDD analist voor een van onze opdrachtgevers en zorgen dat je je vervolgens door kunt blijven ontwikkelen. Daarom nemen wij je opleiding graag voor onze rekening. Win-win, toch?

Heb jij interesse in de dynamische wereld van CDD en wil je graag een goede start maken in het veld? Neem dan eens een kijkje op onze CDD traineeship pagina om te kijken wanneer onze volgende opleiding tot CDD analist start en direct te solliciteren. 

06/27 10:00

5 belangrijke competenties van een goede CDD analist

In het bestrijden van financiële criminaliteit spelen CDD analisten een centrale rol binnen financiële en FinTech bedrijven. Het is een vakgebied vol ambitie, innovatie en kansen. Ben je benieuwd of een carrière in Customer Due Diligence bij jou past of wil je je vaardigheden verbeteren? Wij zetten de 5 belangrijkste competenties van een goede CDD […]

Meer info

06/25 12:00

8 redenen om CDD analist te worden

Je ziet ze ongetwijfeld steeds vaker voorbij komen: Customer Due Diligence en de analisten die werkzaam zijn in het veld om financiële criminaliteit te bestrijden. Als je twijfelt of een carrière in het fast-paced, uitdagende en interessante vakgebied iets voor jou is, lees dan verder. In dit artikel geven we je 8 redenen om CDD […]

Meer info

06/24 12:00

3 CDD analisten vertellen je over hun traineeship ervaring

Een CDD traineeship helpt je om sterk te starten in het dynamische, snel ontwikkelende vakgebied. Ervaren trainers leren je in sneltreinvaart de skills en kennis die je nodig hebt binnen Customer Due Diligence. Benieuwd hoe het is om een CDD traineeship te volgen? Hessel, Jesse en Meissa zijn 3 junior analisten die onlangs hun traineeship […]

Meer info