Wat is CDD en waarom is het zo belangrijk?

Customer Due Diligence: het is term die je steeds vaker hoort. Ook bij Loyal Interim zie je vaak traineeships en vacatures voorbij komen op dit gebied. Maar wat is Customer Due Diligence (CDD) eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk in de huidige wereld? In deze blog leggen we het je uit.

Customer Due Diligence betekenis

Customer Due Diligence betekent in feite ‘gepaste zorgvuldigheid’. Deze toevoeging aan de bedrijfsvoering komt voort uit bepaalde wetten, zoals de Wet financieel toezicht (wft) en heeft als doel om inzichtelijkheid te creëren in de klanten die aangetrokken en geaccepteerd worden door bedrijven. Specifiek van bedrijven die opereren in de financiële markt wordt namelijk vereist dat ze een integere bedrijfsvoering voeren. 

Waarom is CDD zo belangrijk?

Door een CDD-beleid te handhaven, voorkomen organisaties uit de financiële sector dat kwaadwillenden hen gebruiken voor verkeerde doeleinden. Het doel van CDD hierin is om een scala aan integriteitsrisico’s te voorkomen, van witwassen tot het financieren van terrorisme. 

Toezichthouders en organisaties in de bancaire, fintech en de crypto/NTF markten hebben daarom steeds meer aandacht voor een goede CDD bedrijfsvoering. Niet alleen kunnen bedrijven fikse boetes verwachten wanneer ze niet aan de regels en wetten voldoen. Een goed CDD-beleid is ook directer in het belang van een instelling zelf. Het voorkomt namelijk dat ze betrokken raken in schandalen rondom witwaspraktijken en fraude, met alle gevolgen voor het bedrijfsimago van dien. 

Customer due diligence betekenis

Wat is een CDD analist?

Met een CDD beleid dat (binnen de wetgeving) bepaald mag worden door bedrijven zelf en een gebrek aan CDD opleidingen aan universiteiten en hogescholen, is er veel vraag naar goede CDD analisten. Zij brengen het Customer Due Diligence beleid in de praktijk. In een continu proces van nieuwe klanten verifiëren, verdachte transacties ontdekken en onderzoeken, zijn ze bezig met het bewaken van de integere bedrijfsvoering die zo cruciaal is. 

Het dagelijkse werk van CDD analist is divers. Het varieert van het opsporen van verdachte signalen en uitvoeren van analyses tot het schrijven van reviews en voeren van klant-gesprekken. CDD analisten die verder gevorderd zijn, zullen complexere analyses uitvoeren en meer verantwoordelijkheid dragen. Het dynamische veld van Customer Due Diligence kent veel doorgroeimogelijkheden, een relatief goed startsalaris en uitdagingen. Daarmee is het een interessant carrièrepad voor ambitieuze (young) professionals.

Benieuwd naar CDD in de praktijk? Lees hier hoe een dag in het leven van een CDD analist eruit ziet.

Lijkt het jou interessant om financiële criminaliteit te bestrijden? Dan is een carrière als CDD analist wat voor jou. Neem eens een kijkje op onze CDD traineeship pagina, waar we regelmatig nieuwe plekken hebben om jou een sterke start in het veld te geven. Al opgeleid en klaar om aan de slag te gaan? Zoek dan gerust door onze vacatures

06/27 10:00

5 belangrijke competenties van een goede CDD analist

In het bestrijden van financiële criminaliteit spelen CDD analisten een centrale rol binnen financiële en FinTech bedrijven. Het is een vakgebied vol ambitie, innovatie en kansen. Ben je benieuwd of een carrière in Customer Due Diligence bij jou past of wil je je vaardigheden verbeteren? Wij zetten de 5 belangrijkste competenties van een goede CDD […]

Meer info

06/25 12:00

8 redenen om CDD analist te worden

Je ziet ze ongetwijfeld steeds vaker voorbij komen: Customer Due Diligence en de analisten die werkzaam zijn in het veld om financiële criminaliteit te bestrijden. Als je twijfelt of een carrière in het fast-paced, uitdagende en interessante vakgebied iets voor jou is, lees dan verder. In dit artikel geven we je 8 redenen om CDD […]

Meer info

06/24 12:00

3 CDD analisten vertellen je over hun traineeship ervaring

Een CDD traineeship helpt je om sterk te starten in het dynamische, snel ontwikkelende vakgebied. Ervaren trainers leren je in sneltreinvaart de skills en kennis die je nodig hebt binnen Customer Due Diligence. Benieuwd hoe het is om een CDD traineeship te volgen? Hessel, Jesse en Meissa zijn 3 junior analisten die onlangs hun traineeship […]

Meer info