De rol van CDD en KYC in de dynamische wereld van NFTs

Non-Fungible Tokens (NFTs) kenden het afgelopen jaar een sterke stijging in populariteit. Ze zijn niet meer weg te denken in de wereld van virtual assets. Maar de nieuwe ontwikkelingen brengen ook financiële veiligheidsrisico’s met zich mee, voor zowel bedrijven als particulieren. Daarom ging Loyal Interim in gesprek met CDD / KYC manager, trainer en coach Bob Janssen over de risico’s, reguleringen en verwachte toekomst van NFTs, evenals de rol die Customer Due Diligence daarin gaat spelen.

NFTs zijn digitale tokens of certificaten die het eigenaarschap van een (digitaal) asset dat aan dat token verbonden zit, waarborgt. Met een NFT kun je rechtmatig eigenaarschap van bijvoorbeeld kunst bewijzen en onrechtmatige digitale kopieën voorkomen. 

Hoewel het concept voor sommigen nog ongrijpbaar voelt, komen NFT transacties in principe neer op het wisselen van eigenaarschap. Dit gebeurt op een manier waarbij traditionele instanties volledig buiten spel gelaten worden. Deze nieuwe speler in de wereld van virtual assets (waar ook crypto zich tot mag benoemen), komt dan ook voort uit een wantrouwen in de overheid en banken. Het nieuwe systeem is, in contrast, volledig gebaseerd op een vertrouwen in de mensheid. Wanneer dit vertrouwen echter – onvermijdelijk – geschonden wordt door kwaadwillenden, brengt dit financiële veiligheidsrisico’s met zich mee.

Financiële veiligheidsrisico’s van NFTs

De risico’s van NFTs zijn te vinden in de veelgeprezen voordelen. Enerzijds vinden de early adopters het fantastisch dat er een systeem is bedacht waarin je vrijelijk zaken zoals digitale assets, kunst en zelfs vastgoed kunt verhandelen. Het gaat snel en er is geen tussenkomst van banken, notarissen en andere instellingen. Daardoor is de anonimiteit en privacy ongeëvenaard. Anderzijds betekent het gebrek aan toezicht een vergroot risico op financiële criminaliteit, zoals witwassen, fraude en de financiering van terrorisme. 

Janssen: “Zodra iets eenmaal virtueel is, kan er enorm veel mee gedaan worden. Je kunt het ongrijpbaar maken. Bijvoorbeeld als je een NFT met crypto betaalt via een mixer, vanuit een privacy coin. Het is vrijwel onmogelijk om dan te achterhalen van wie het is.” 

Stel je voor: de virtuele valuta welke net is binnengekomen in jouw wallet blijkt afkomstig van drugsgeld. Je hebt je vakantiehuis net verkocht aan een van de nazaten van Joaquín “El Chapo” Guzmán. Met een beetje creativiteit ziet niemand het.

Bob Janssen

Reguleren van NFTs en andere virtual assets

Volgens Janssen liggen de kansen op controle en regulering op dit moment vooral in de overgang van virtual naar real life asset, en andersom. Zodra het op een zogenaamde wallet (de plek waar de privésleutels van de transacties opgeslagen staan) komt, staat het aan een naam gekoppeld. Daar wordt het inzichtelijk en kan het opgepikt worden. Het feit dat deze regulering bestaat, betekent tevens dat we kunnen verwachten dat spelers in de markt met ‘gepaste zorgvuldigheid’ zullen handelen. Daarin zien we de basis van Customer Due Diligence.

Benieuwd naar de details van de regulering van virtual assets? Je leest het in dit interview.

Customer due diligence NFT Bob Janssen

NFTs als betaalmiddel bij bedrijven

Overigens lijkt dit niet genoeg; nieuwe ontwikkelingen in het veld brengen in rap tempo nieuwe uitdagingen mee zich mee. Global players zoals Amazon en eBay onderstrepen het belang van NFTs. Berichten wijzen er zelfs op dat Amerikaanse keten Walmart van plan is om eigen cryptocurrencies en NFTs te gaan creëren. De verwachting is dat meer organisaties snel zullen volgen in het creëren van – op zijn minst – betalingsplatformen gebaseerd op virtuele assets. De volledig virtuele natuur van deze nieuwe transacties brengt een uitdaging met zich mee wat betreft toezicht en regulering, nu de assets simpelweg overgemaakt kunnen worden.

Overigens verwacht Janssen dat de bedrijven zelf verplicht zullen worden hun eigen Due Diligence uit te voeren, indien ze zelf gaan fungeren als virtual asset service providers of exchange institutions. Net als al verwacht wordt van tastbare financiële instellingen, zullen ook zij moeten weten waar hun geld vandaan komt. Hoewel er onmiddellijk vraagtekens ontstaan bij de praktische uitvoering en infrastructuur hiervan, is het volgens hem zaak dat er zo snel mogelijk breed gedragen regelgeving komt die aangeeft waar naar gekeken moet worden en accepteerbaar is. 

Verwachte Customer Due Diligence ontwikkelingen in NFTs

Virtual asset service providers

Kijkend naar het toekomstbeeld van NFTs en de reguleringen die zullen volgen, verwacht Janssen dat bedrijven er voornamelijk voor zullen kiezen om te werken met virtual asset service providers. Zo is te voorkomen dat ze zelf tijd, geld en energie in Customer Due Diligence hoeven te steken. Welke service providers hierin de boventoon gaan voeren, zal de komende jaren blijken. Ongetwijfeld zal de mate waarin verschillende service providers kunnen voldoen aan opkomende en huidige reguleringen – en de positieve beoordeling die daaruit voortkomt – een rol hierin spelen.

De opkomst van Artificial Intelligence in CDD

Daarnaast voorziet Janssen ook een andere ontwikkeling in het veld: de samenwerking tussen Artificial Intelligence (AI) en de CDD analist. Hij verwacht dat er op redelijk korte termijn geavanceerde computers kunnen komen. Die kunnen helpen met het doorspitten van big data en signaleren van verdachte transacties en activiteit. Met de CDD analisten als voornaamste kostenpost voor bedrijven, is te verwachten dat het investeren in dergelijke AI zowel een goede kans als reëel toekomstbeeld vormt.

Overigens hoeven de ambitieuze CDD analisten die werken of trainen in het veld niet te vrezen voor hun baan. “Een computer kan bijzonderheden in klantbeelden detecteren en uitspugen. Maar er zal nog steeds een menselijke analyse nodig zijn om te interpreteren wat het betekent.” Zo lijken analisten juist doelgerichter hun talenten in te kunnen zetten; in plaats van een grote berg transacties door te spitten op zoek naar red flags, kunnen ze signaal gedreven gaan werken.

NFTs en andere virtual assets bieden interessante mogelijkheden, maar ook een vraag om breed gedragen regelgeving en technologie die het tempo van deze fast-paced wereld kan bijbenen. CDD en KYC blijven onmisbaar om ook in deze enigszins ongrijpbare markt financiële criminaliteit te bestrijden. In onze kennishub kun je meer lezen over Customer Due Diligence, NFTs en andere virtual assets. Wil je jouw team versterken met talentvolle CDDers? Neem dan contact op met ons gespecialiseerde team.

Met speciale dank aan Bob Janssen

06/27 10:00

5 belangrijke competenties van een goede CDD analist

In het bestrijden van financiële criminaliteit spelen CDD analisten een centrale rol binnen financiële en FinTech bedrijven. Het is een vakgebied vol ambitie, innovatie en kansen. Ben je benieuwd of een carrière in Customer Due Diligence bij jou past of wil je je vaardigheden verbeteren? Wij zetten de 5 belangrijkste competenties van een goede CDD […]

Meer info

06/25 12:00

8 redenen om CDD analist te worden

Je ziet ze ongetwijfeld steeds vaker voorbij komen: Customer Due Diligence en de analisten die werkzaam zijn in het veld om financiële criminaliteit te bestrijden. Als je twijfelt of een carrière in het fast-paced, uitdagende en interessante vakgebied iets voor jou is, lees dan verder. In dit artikel geven we je 8 redenen om CDD […]

Meer info

06/24 12:00

3 CDD analisten vertellen je over hun traineeship ervaring

Een CDD traineeship helpt je om sterk te starten in het dynamische, snel ontwikkelende vakgebied. Ervaren trainers leren je in sneltreinvaart de skills en kennis die je nodig hebt binnen Customer Due Diligence. Benieuwd hoe het is om een CDD traineeship te volgen? Hessel, Jesse en Meissa zijn 3 junior analisten die onlangs hun traineeship […]

Meer info