5 belangrijke competenties van een goede CDD analist

In het bestrijden van financiële criminaliteit spelen CDD analisten een centrale rol binnen financiële en FinTech bedrijven. Het is een vakgebied vol ambitie, innovatie en kansen. Ben je benieuwd of een carrière in Customer Due Diligence bij jou past of wil je je vaardigheden verbeteren? Wij zetten de 5 belangrijkste competenties van een goede CDD analist voor je op een rijtje.

1. Analytisch vermogen

Het is een van de dingen die vrijwel alle CDD’ers met elkaar gemeen hebben: ze vinden het heerlijk om diep in transacties, documenten en systemen te duiken. En dat is ook nodig, want misschien wel de belangrijkste competenties als CDD analist is analytisch en kritisch denkvermogen. Als CDD analist wordt er van je verwacht dat je altijd 3 stappen verder gaat dan de rest.

Hoewel dit deels een eigenschap is die sommigen van nature bezitten, kan het ook getraind worden in een goed CDD traineeship. Zoals Meissa, alumnus van het CDD traineeship, zo passend zegt: “We hebben geleerd om geen genoegen te nemen met een antwoord, maar je eigen conclusie te vellen op basis van feiten. En om daarin vooral ons onderbuikgevoel niet te negeren.” En dat heeft alles te maken met de volgende competentie.

2. Een gezonde portie wantrouwen

Het wordt ook wel gelabeld als nieuwsgierigheid of inschattingsvermogen. Toch omschrijft eigenlijk niets het beter dan “een gezonde portie wantrouwen”, de term die CDD / KYC expert Bob Janssen eraan geeft. En dat is ook wel nodig in het dynamische vakgebied. Met enorm snel ontwikkelende technologie (denk bijvoorbeeld aan NFTs), zijn financiële criminelen de wetgeving en handhaving ervan altijd voor.

Als goede CDD analist probeer je je – vanuit die gezonde portie wantrouwen – in te leven in de technologie. Hoe kunnen de nieuwste innovaties gebruikt worden, niet ten goede, maar juist voor frauduleuze doeleinden? Dit helpt je tevens om red flags te herkennen. Zo weet je wanneer je vanuit je helikopterview in moet zoomen op verdachte transacties binnen een dossier.

Dit vind je misschien ook interessant: interview met Bob Janssen over de risico’s, ontwikkelingen en rol van CDD in cryptocurrency.

Skills CDD analist

3. Communicatie skills

Goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar als CDD analist. Niet alleen werk je nauw samen met een team, waarschijnlijk zul je ook regelmatig contact hebben met klanten. Zoals Hessel, een Loyal die begon als CDD trainee en nu werkzaam is als CDD analist, vertelt in zijn ervaring met het traineeship: “Sommige klanten zijn heel druk, anderen willen weer helemaal niet meewerken.” Het is de kracht van een goede CDD’er om vertrouwen te creëren, zodat zij met volledige medewerking de (van nature gevoelige) informatie aan je willen geven.

4. Overtuigingskracht

De meeste bedrijven waar je in, voor of mee werkt, zijn een commerciële instelling. Dat betekent dat ze graag omzet en klanten binnenhalen. Als CDD analist kijk jij echter kritisch naar de herkomst van dit geld. Zoals Bob Janssen ons vertelde in ons interview met hem: “CDD is money burning, in plaats van money earning“.

Het is dan ook niet ongewoon om als CDD analist weerstand te krijgen van een professional buiten het CDD vakgebied. Hoewel het steeds bekender wordt, snappen ze namelijk niet altijd waarom die deep-dive in de oorsprong van een klant echt nodig is. Daar komt overtuigingskracht als belangrijke competentie om de hoek. Als goede CDD analist zorg je immers dat je de resources, tijd en medewerking krijgt om alle nodige extra documentatie van een klant te ontvangen en diep in verdachte transacties te duiken.

5. Goede schrijfvaardigheden

Last but not least: als CDD kun je niet zonder goede schrijfvaardigheden. Het schrijven van reviews is namelijk een belangrijk onderdeel in de werkzaamheden van een CDD analist. Naast dat een goede beheersing van de Nederlandse en/of Engelse taal belangrijk is, komt ook hier de overtuigingskracht terug. Kun je de lezer van je review meenemen in je argumenten voor de risico beoordeling? Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als je geen geboren schrijver bent. Zowel een goed CDD traineeship als de ervaring die je vervolgens op doet in de praktijk, helpen je om deze competentie te ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook interessant: een dag in het leven van CDD analist Hessel.

Of je het nu aan een recruiter, senior expert of beginnend analist vraagt, dit zijn de vijf belangrijkste competenties die je volgens iedereen nodig hebt als CDD analist. Ben jij benieuwd of een Customer Due Diligence carrière iets voor jou is? Neem dan eens een kijkje in onze uitgebreide CDD kennishub. Direct starten? Solliciteer hier voor een plek in het volgende traineeship.

06/25 12:00

8 redenen om CDD analist te worden

Je ziet ze ongetwijfeld steeds vaker voorbij komen: Customer Due Diligence en de analisten die werkzaam zijn in het veld om financiële criminaliteit te bestrijden. Als je twijfelt of een carrière in het fast-paced, uitdagende en interessante vakgebied iets voor jou is, lees dan verder. In dit artikel geven we je 8 redenen om CDD […]

Meer info

06/24 12:00

3 CDD analisten vertellen je over hun traineeship ervaring

Een CDD traineeship helpt je om sterk te starten in het dynamische, snel ontwikkelende vakgebied. Ervaren trainers leren je in sneltreinvaart de skills en kennis die je nodig hebt binnen Customer Due Diligence. Benieuwd hoe het is om een CDD traineeship te volgen? Hessel, Jesse en Meissa zijn 3 junior analisten die onlangs hun traineeship […]

Meer info

06/22 13:30

Een dag in het leven van een junior CDD analist

Steeds meer young professionals willen een start maken in de ambitieuze en dynamisch wereld van Customer Due Diligence. Toch weten maar weinig mensen wat de dagelijkse werkzaamheden van een CDD analist precies inhouden. Heb jij interesse in een carrière in CDD? Hessel, een Loyal die als trainee gestart is bij Loyal Interim en nu actief […]

Meer info