3 CDD analisten vertellen je over hun traineeship ervaring

Een CDD traineeship helpt je om sterk te starten in het dynamische, snel ontwikkelende vakgebied. Ervaren trainers leren je in sneltreinvaart de skills en kennis die je nodig hebt binnen Customer Due Diligence. Benieuwd hoe het is om een CDD traineeship te volgen? Hessel, Jesse en Meissa zijn 3 junior analisten die onlangs hun traineeship afrondden. In deze blog vertellen ze je alles over hun CDD traineeship ervaring.

Waarom wilde jij aan de slag gaan als CDD analist en ben je gestart met het traineeship?

Jesse: Ik vind het een uitdagend vak. Als victimoloog heb ik veel geleerd over de rol van slachtoffers in het strafproces of het schrijnende gebrek daaraan. Financiële criminaliteit laat me over hele andere en nieuwe dingen nadenken. Het fijne aan Loyal Interim is dat ze eerlijk zijn over wat je te verwachten staat en je de ruimte bieden om via het traineeship de basiskennis van het CDD-vakgebied goed aan te leren.

Hessel: Ik werd benaderd door Loyal Interim. In november had ik voor het eerst contact met ze, op 1 januari kon ik al starten bij een opdrachtgever. Tegelijkertijd begon ik ook één dag in de week met het traineeship. En dat is handig, want alle informatie die ik in het inwerken bij mijn opdrachtgever tegenkwam, werd herhaald en verduidelijkt in het traineeship.

Meissa: Analytisch denken geeft me voldoening, daarom wilde ik graag als CDD analist aan de slag. Het CDD traineeship geeft een goed beeld van de werkzaamheden van een CDD analist en tegelijkertijd maak je kennis met de kwaliteiten die vereist zijn om deze functie te kunnen bekleden.

Wat was het meest interessante dat je geleerd hebt tijdens het traineeship?

Meissa: Het geen genoegen nemen met een antwoord, maar je eigen conclusie vellen op basis van feiten. Deze kunnen zowel subjectief als objectief zijn. Tijdens de training is ons geleerd om vooral ons onderbuikgevoel niet te negeren.

Hessel: Ik heb niet echt een favoriet onderwerp, in mijn ervaring was alles in het CDD traineeship heel interessant. Het ging de ene dag over entiteit- en structuurrisico’s, dan weer over sector of geografisch risico. Ik vond juist de combinatie van al die informatie enorm interessant.

Jesse: Voor mij was dat het kritisch kijken naar bepaalde gegevens. Drie stappen verder analyseren dan ik in eerste instantie zou doen bij gegevens die er aannemelijk uitzien. Ik vond de heel interessant om te leren over financiële criminaliteit. Vooral de manier waarop er allerlei constructies bedacht (kunnen) worden om handhaving te omzeilen.

Hoe was je ervaring met de groep en trainers?

Hessel: Het was echt heel leuk. Het was een leuke groep en ik vond onze trainer Serena het heel leuk en energiek doen. Zij was niet alleen maar informatie aan het ‘zenden’, maar het ging heen en weer met vragen. Dat maakt het heel interactief en daarmee leuker.

Jesse: De trainers waren erg ervaren en heel bekwaam. Er waren veel praktijkvoorbeelden die de allicht wat droge stof veel leven gaven. De interactie met de trainers was erg leuk en dat bevorderde zeker de leercurve.

Meissa: Het was een superleuke en gezellige groep. Alle deelnemers waren enorm geboeid in de materie. En de trainers zijn professioneel en ervaren in het geven van trainingen

Wat was je favoriete trainingsdag?

Jesse: Mijn favoriete trainingsdag was de laatste dag, waar we aan de slag gingen met een acteur om bepaalde situaties goed te oefenen met betrekking tot klantcontact en -uitvraag. Daarnaast konden we die laatste dag onze nieuwe kennis in de praktijk brengen door een opdracht, waar we ruim de tijd voor kregen om individueel aan te werken. Toen bleek pas echt hoeveel nieuwe dingen ik geleerd had.

Meissa: Voor mij was dat ook de trainingsdag met acteurs. De acteur die ingehuurd werd, gaf ons een realistisch beeld dat wel eens in de praktijk voor zou kunnen komen.

Hessel: Dat hielp je inderdaad omgaan met verschillende personen. Een heel moeilijke klant of juist een heel druk persoon. Dat was leuk, al was het niet mijn favoriete dag. Ik hou niet echt van rollenspel of presentaties, dus om voor de groep met iemand te gaan ‘bellen’… al was het achteraf wel grappig! Maar eigenlijk was elke trainingsdag leuk. En de lunch die Loyal bestelde was ook erg lekker. 🙂

Hoe kijk je tegen je eerste opdracht aan?

Meissa: Vol energie en enthousiasme. Ik kan niet wachten om de kennis die ik tijdens de training heb opgebouwd, toe te passen in de praktijk.

Jesse: Ik ben tijdens het traineeship al geplaatst op een opdracht. Ik vond dit zelf erg prettig. Juist omdat de theorie vrij nieuw was voor mij, hielp de plaatsing bij mijn opdracht heel goed om de nieuwe info te concretiseren. Dit maakte het voor mij een stuk behapbaarder en daardoor kon ik zelf ook logischere verbanden zien, omdat ik het kon relateren aan mijn eigen dossiers.

Hessel: Ook ik was al geplaatst en vond dat erg fijn. Daardoor kon ik wat ik leerde, linken aan mijn eigen ervaringen. En door de kennis van de trainers hielp het me weer beter toe te passen in de praktijk. Uiteindelijk gaat het toch om het doen, er zelf mee aan de slag gaan. Daarom is het prettig dat je door Loyal Interim op een opdracht wordt gezet.

Wil jij na het lezen van deze ervaring rondom het CDD traineeship ook aan de slag? Solliciteer hier direct voor een plek in het komende traineeship. Twijfel je nog? Lees dan eens ons artikel met alle redenen om CDD analist te worden of neem een kijkje in een dag in het leven van CDD analist Hessel.

06/27 10:00

5 belangrijke competenties van een goede CDD analist

In het bestrijden van financiële criminaliteit spelen CDD analisten een centrale rol binnen financiële en FinTech bedrijven. Het is een vakgebied vol ambitie, innovatie en kansen. Ben je benieuwd of een carrière in Customer Due Diligence bij jou past of wil je je vaardigheden verbeteren? Wij zetten de 5 belangrijkste competenties van een goede CDD […]

Meer info

06/25 12:00

8 redenen om CDD analist te worden

Je ziet ze ongetwijfeld steeds vaker voorbij komen: Customer Due Diligence en de analisten die werkzaam zijn in het veld om financiële criminaliteit te bestrijden. Als je twijfelt of een carrière in het fast-paced, uitdagende en interessante vakgebied iets voor jou is, lees dan verder. In dit artikel geven we je 8 redenen om CDD […]

Meer info

06/22 13:30

Een dag in het leven van een junior CDD analist

Steeds meer young professionals willen een start maken in de ambitieuze en dynamisch wereld van Customer Due Diligence. Toch weten maar weinig mensen wat de dagelijkse werkzaamheden van een CDD analist precies inhouden. Heb jij interesse in een carrière in CDD? Hessel, een Loyal die als trainee gestart is bij Loyal Interim en nu actief […]

Meer info